Keskustan valtuustoryhmältä kolme valtuustoaloitetta

14.09.2020

Someron keskustan valtuustoryhmä teki maanantain 14.9.2020 valtuuston kokouksessa kolme valtuustoaloitetta. 

Aloite päivähoitoyhteistyöstä lähikuntien kanssa

Keskustan valtuustoryhmä esittää selvitettäväksi, voidaanko solmia yhteistyösopimuksia lähikuntien ja -kaupunkien kanssa mahdollisuudesta saada somerolaiselle lapselle kunnallinen päivähoitopaikka naapurikunnasta ja vastaavasti tarjota Somerolta hoitopaikka naapurista täällä työssä käyvälle.

Monet somerolaiset käyvät työssä naapurikunnissa ja päinvastoin naapureista kuljetaan Somerolle työhön.

Usein lapsien viennistä hoitoon ja paluumatkalla hakemisesta tulee paljon lisää päivittäistä matkaa, jos koti, työ ja hoitopaikka ovat eri suunnilla. Iso osa kunnallisista hoitopaikoista ja perhepäivähoitajista on Someron keskustan tuntumassa. Pitkäjärven ja Oinasjärven päiväkoteihinkin voi olla pitkästi matkaa työmatkojen reiteiltä.

Jos asuu sivukylillä, voi hoitomatkoista keskustaajamaan kertyä esimerkiksi 60 kilometriä lisää päivittäistä ajomatkaa ja se tulee työmatkan lisäksi. Tämä vie aikaa ja aiheuttaa kustannuksia.

Joissain tapauksissa hoitopaikan saaminen naapurikunnalta voisi selkeyttää ja lyhentää arkipäiviä melkoisesti.

Toivomme, että kuntien hallinnollisten rajojen yli voitaisiin tehdä yhteistyötä ja näin parantaa lapsiperheiden arkea ja työssäkäyntimahdollisuuksia.

Rantasauna somerolaisten käyttöön

Yksi Someron vahvuuksista on puhdas ja monipuolinen luonto. Se tarjoaa kaikenikäisille mahdollisuuksia lähivirkistykseen lomilla ja arkisen työn lomassa.

Vapaa-ajan asunto tai sauna veden äärellä mahdollistaa virkistävän irtautumisen hetkeksi pois arjen töistä ja askareista. Kaikilla ei kuitenkaan ole omaa saunaa tai mahdollisuutta nauttia saunomisesta uintireissuilla luonnon helmassa. Vaikka eri puolilla kaupunkia on monia viihtyisiä uimarantoja,saunomismahdollisuutta ei ole kaikkien kuntalaisten saavutettavissa käyttöön vapaasti ja pieneen hintaan.

Esitämme, että mahdollisuudet tilanteen korjaamiseksi selvitettäisiin ja asia saatettaisiin paremmalle tolalle niin, että löylyistä pääsisivät kaikki nauttimaan.

Aloitteen alulle panijana on Pohjois-Someron Keskustanaiset ry.

Koululaisten ateriarytmi kuntoon

Säännöllinen ateriarytmi on terveellisen ruokavalion ja jaksamisen perusta. Tasaiset ateriavälit pitävät nälän kurissa ja annoskoot kohtuullisina. Liian kovaksi päässyt nälkä aiheuttaa liikasyöntiä ja sortumista epäterveellisiin valintoihin. Säännöllisen ruokailun oppiminen tulisi olla osa kouluarkea.

Koululaisilla lounaan ja koulun jälkeisen aterian väli venyy helposti liian pitkäksi. Lisäksi monet koululaisista jättävät aamiaisen kokonaan syömättä tai eivät syö aamulla riittävästi.

Somerolla tulisi ryhtyä toimiin koululaisten ateriarytmin kuntoon saattamiseksi. Oppilailla joiden koulupäivä kestää kuusi tuntia, tulisi olla mahdollisuus välipalaan koululounaan lisäksi. Kouluissa tulisi tarjota terveellinen välipala tai vähintään olla mahdollisuus hankkia sellainen välipala-automaatista. Aamupuuroon tarjoaminen ja kouluruokailun siirtäminen nykyistä myöhäisemmäksi voisi myös olla toimiva vaihtoehto.

Riittävä energiansaanti ravitsevasta ruuasta auttaisi jaksamaan koko koulupäivän ja toivottavasti vähentäisi epäterveellisten välipalojen syömistä.

Someron Keskusta esittää, että kaupunki ryhtyy selvittämään miten koululaisten ateriarytmiä saataisiin nykyistä paremmaksi.

15.12.2020Varhaiskasvatusmaksuja koskeva valtuustoaloite
14.09.2020Keskustan valtuustoryhmältä kolme valtuustoaloitetta
10.12.2018Valtuustoaloite kohdunkaulan syövän seulontojen laajentamissesta
13.09.2018Someron Keskusta seurakuntavaaleihin 20 ehdokkaan listalla
13.09.2018Someron Keskusta esittää yrittäjä Jani Kurvista kansanedustajaehdokkaaksi
02.07.2018Valtuustoaloite 18.6.2018
29.11.2017Haho ja Virtanen Someron Keskustan johtokuntaan
08.06.2017Someron keskusta nimesi ehdokkaansa kunnallisiin luottamustoimiin
08.06.2017Someron Keskusta nimesi neljä maakuntavaaliehdokasta
10.04.2017Keskustalle vaalivoito Somerolla

Siirry arkistoon »