Uussomerolaisen ajatuksia Somerosta

Torstai 23.3.2017 - Kenneth Sundberg

Päädyin Somerolle sattuman kautta, niin kuin moni muukin muuttaja. Somerosta minulla ei entuudestaan ollut mitään kokemusta. Ainut muistikuva oli, että Leatherheavenistä olen joskus ostanut niittivyön perheen maakuntamatkoilla.

Somerolle on ollut helppo kotiutua. Kaikki päivittäispalvelut ja vähän enemmänkin löytyvät läheltä. Kesällä lähes joka päivä tai ainakin joka viikonloppu löytyy jotakin tapahtumaa jossa vierailla. Ja jos ei löydy omaan makuun sopivaa tapahtumaa, niin voi käydä hienoissa luontokohteissa esimerkiksi Häntälän notkoilla tai Iso-Valkeella. Jos ei sekään nappaa voi käydä heittämässä vähän frisbeetä Akustinpuiston radalla. Lounaan voi taas nauttia jossakin muuallakin kuin Abc:n buffetissa, kiitos persoonallisten ravintoloiden ja baarien.

Somero on kulttipaikka ja kokoaan suurempi. Jos sanot, että olet esimeriksi Forssasta tai Koskelta, säväyttää se harvaa. Mutta jos sanot, että tulet Somerolta, niin tarttumapintaa löytyy. Joku käy Somerniemen kesätorilla, toinen seiväskarnevaaleilla, kolmas Esakalliolla tanssimassa ja neljäs tietää taatusti, että ainakin Badding on Somerolta.

Suhteellisen tiheään asutussa Etelä- ja Länsi-Suomessa Somero on maantieteellisesti omissa oloissaan, mutta se että on kaukana kaikesta, tarkoittaa myös sitä että on lähellä jotakin muuta. Turku, Helsinki ja Tampere eivät ole liian kaukana ja suurin osa siitä kaikesta mitä ihminen tarvitsee löytyy lähempää Salosta taikka Forssasta. Tulevaisuudessa työkulttuurin muuttuessa digitalisaation myötä Someron kaltaiset maaseutukaupungit löytävät varmasti uusia asukkaita. Myöskin mediassa esillä ollut monikuntalaisuus on eduksi Somerolle, jos vain päätöksiä monikuntalaisuudesta saadaan aikaan. 

Somero siis ei ole väliinputoaja. Somerolaisuus, vahva identiteetti ja tapa tehdä asiat omalla tavalla takaavat sen, että elinvoimaa riittää jatkossakin.   

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: somero, kuntavaalit 2017, huolenpitoa, suomi kuntoon, keskusta, someron keskusta, kenneth sundberg

Millaisia päätöksiä keväällä tehdään?

Lauantai 4.3.2017 - Maija Saarinen

WebSaarinen_Maija_Somero_01.jpgTuleva kevät on monella tapaa merkittävä somerolaisessa arjessa. Kevään aikana nimittäin tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat pitkään tulevaisuudessamme. Nämä päätökset koskevat ennen kaikkea sitä, kuka kuntamme asioista päättää tulevaisuudessa ja millaisia päätöksiä haluamme tehtävän. Tulevat päätökset näkyvät lasten, nuorten ja ikääntyneiden arjessa. Taloudellinen tilanne, kuntien asema ja koko Suomen tilanne näkyy myös somerolaisessa päätöksenteossa.  

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, vaalit, hyvinvointia huomennakin, keskusta, someron keskusta, koulutus, varhaiskasvatus, päätöksenteko, innovaatiot

Merkittävät seurakuntavaalit edessämme

Sunnuntai 26.10.2014 - Tauno Matias Roto

roto_matias.jpgPian alkaa seurakuntavaalit. Ennakkoäänestys pidetään 27.-31.10.2014.Täällä Somerolla voi äänestää ennakkoon sekä seurakuntakeskuksessa että kirjastossa.

Kirjastossa voi äänestää ennakkoon maanantaista torstaihin klo 11 - 18 ja perjantaina klo 11 - 16. Seurakuntakeskuksessa voi äänestää ennakkoon maanantaista perjantaihin klo 9 - 18.

Varsinainen äänestyspäivä on isänpäivänä 9.11. klo 11-20. Äänestyspaikka on Someron seurakuntakeskus.

Meillä on erinomaisen hyvä lista sopivia ehdokkaita. Heistä kelpaa valita mieleisensä.

Myös keskustan vaaliohjelma on erinomaisen hyvä. Siinä on pantu mustaa valkoiselle mihin pyrimme.

Edessä olevalla valtuustolla on edessään monta tärkeää päätöstä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: seurakuntavaalit, somero, Tauno Matias Roto, kirkko, seurakunta

Keskustan kunnallisvaaliehdokkaille!

Maanantai 29.10.2012 - Tero Pirttilä

pirttila_tero.jpgKunnallisvaalit on nyt käyty. Someron Keskustan osalta vaalit menivät hyvin. Yhden lisäpaikan saaminen tilanteessa, jossa perussuomalaiset lisäsivät kannatustaan yleisesti koko maassa, on pidettävä torjuntavoittona. Ikävämpi puoli vaalituloksessa oli se, että vaaliliittokumppanimme kristillisdemokraatit menettivät molemmat paikkansa ja vaaliliiton paikkamäärä putosi yhdellä.
 
Jatkoa ajatellen vaalitulos on hyvin selkeä. Oikeastaan ei ole kuviteltavissa sellaisia yhteistyökuvioita, joilla joku tai jotkut ryhmät pystyisivät yhdessä saamaan lisäpaikkoja. Tavallaan kaikki puolueet ovat nyt omillaan paikkojen suhteen. 
 
Kuten taas todistettiin, vaalitulos on aina yllätyksellinen. Puolueiden äänimäärien ja kannatuksen vaihtelun lisäksi myös henkilökohtaiset äänimäärät eri ehdokkailla saattavat vaihdella suuresti eri vaaleissa. Seuraavaan valtuustoon tulee 16 uutta valtuutettua eli lähes puolet valtuustosta vaihtuu. Keskustan ryhmässä vaihtuu seitsemän jäsentä.
 
Vaaleissa ei koskaan kaikki tule valituksi. Kaupunginvaltuuston jäsenyys ei kuitenkaan ole ainoa mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihin eikä se yksistään takaa vaikutusmahdollisuuksia. Lautakunnan jäsenyys tai aktiivinen osallistuminen Keskustan toimintaan saattaa olla jopa tehokkaampi vaikutuskanava. Oma aktiivisuus, osallistuminen, tärkeiden asioiden esillä pitäminen ja oman ryhmän luottamus ovat niitä tekijöitä, joiden avulla asioihin vaikutetaan.
 
Omasta ja Keskustan kunnallisjärjestön puolesta esitän parhaat kiitokset kaikille ehdokkaille ja onnittelut valituksi tulleille. Erityinen kiitos niille, jotka omalla työpanoksellaan ja ahkeruudellaan tekivät koko kampanjan mahdolliseksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallisvaalit, keskusta, somero, vaalit, valtuusto, kunnanvaltuusto

Kunnallisvaaleissa ratkaistaan kuntien tulevaisuus

Perjantai 14.9.2012 klo 21:43

Kunnallisjärjestön ylimääräisen kokouksen kannanotto 13.9.2012

Lokakuun kunnallisvaalit ovat Suomen kuntien kannalta ratkaisevan tärkeät. Pääministeri Jyrki Kataisen hallitus on ajamassa maahan n. 70 suurkunnan mallia. Toteutuessaan hallituksen ajama kuntauudistus keskittäisi maaseudun ihmisten palvelut kauemmas suuriin kuntakeskuksiin ja tuhoaisi näiden ihmisten vaikutusmahdollisuudet omien palvelujensa järjestämiseen ja oman kotiseutunsa kehittämiseen. Someron kohdalla tämä tarkoittaisi kuntakeskuksen siirtymistä kymmenien kilometrien päähän. Samalla nykyisen kuntakeskuksen palvelutarjonta alkaisi väistämättä rapautua ja asiointimatkat pidentyä.

 Nyt kuntavaalien alla johtavien hallituspuolueiden puheet kuntauudistuksesta ovat lieventyneet ja mahdollisista pakkokeinoista vaietaan kokonaan. On kuitenkin sinisilmäistä luulla, että sen paremmin kokoomuksen kuin SDP:kaan halu kuntakentän ja kunnallisten palvelujen keskittämiseen olisi kadonnut mihinkään. On aivan varmaa, että mikäli kokoomus ja SDP saavat kuntavaaleissa edes kohtuullisen vaalituloksen, kuntauudistusta lähdetään viemään heti vaalien jälkeen voimallisesti eteenpäin. Juuri tällä tavalla kokoomus ja SDP toimivat myös presidentinvaalien alla: Kuntauudistuksesta ei puhuttu juuri mitään ennen presidentinvaaleja, mutta kaksi päivää presidentinvaalien jälkeen nämä puolueet löivät pöytään ehdotuksensa 70 kunnan mallista. Kunnallisvaalien jälkeen hallitus voi toimia kaikessa rauhassa haluamallaan tavalla, kun seuraavat eduskuntavaalit on vasta vuonna 2015.

Lokakuun kunnallisvaalit onkin nostettava kansanäänestykseksi kokoomuksen ja SDP:n kuntauudistusta vastaan. Suomalaisilla on nyt viimeiset hetket mahdollisuus sanoa mielipiteensä siitä, mitä mieltä hallituksen aikeista ollaan. Ääni hallituspuolueille on viesti siitä, että nykymeno saa jatkua. Ääni Keskustalle on viesti siitä, että politiikan suunnan on muututtava.

Keskusta vastustaa Kataisen hallituksen kuntauudistusta. Äänestämällä Keskustaa, annat äänesi sen puolesta, että myös maaseudulla ja maakunnissa ihmisillä on oltava oikeus ja mahdollisuus asua, yrittää, tehdä työtä ja saada palveluja. Ainoastaan hallituspuolueiden rökäletappio kuntavaaleissa saattaa saada nämä puolueet avaamaan silmänsä ja huomaamaan, että suomalaiset eivät hyväksy hallituksen ajamaa kylmää keskittämispolitiikkaa.

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallisvaalit, kunta, suurkunta, sdp, hallituspuolue, kuntauudistus, kokoomus, jyrki katainen