Iloisia vauvauutisia Somerolta

Lauantai 19.1.2019 klo 10:41 - Riitta Ryhtä ja Jaana Kyyrä

Somero-lehti (11.1.) kertoi vuoden ensimmäisen somerolaislapsen syntyneen Hämeenojalle. Jokainen Somerolle syntynyt lapsi on iloinen uutinen, mutta erityisen iloiseksi tämän vauvauutisen tekee se, että lapsi syntyi nimenomaan keskustaajaman ulkopuolelle. 

Loppuvuodesta olemme saaneet kuulla, kuinka syntyvyys Somerolla laskee ja ikäluokat pienenevät nopeasti. Salon Seudun Sanomien (16.1.) mukaan tilanne ei kuitenkaan ole aivan niin synkkä. Lapsia syntyikin viime vuonna saman verran kuin edellisinä vuosinakin ja kuluvanakin vuonna syntyvien määrä vaikuttaisi nousevan viime vuosien tasolle. 

Vaikka Someron osalta näyttää nyt hyvältä, on syntyvyyden lasku laajempi ilmiö, joka meidän somerolaispäättäjienkin tulee tiedostaa.  

Miten kaupungin sitten tulisi tilanteeseen reagoida? Jäädäänkö ”tuleen makaamaan”, vai lähdetäänkö rakentamaan Somerosta kaupunkistrategian mukaista hyvinvoivien ihmisten yhteisöä? Viedäänkö suunnitelmia eteenpäin strategian mukaisesti, vai vedetäänkö hätäjarru päälle ja lähdetään ajamaan palveluita alas Oinasjärven ja Pitkäjärven varhaiskasvatus- ja kouluinvestointien jäädyttämisellä? –  Sehän on jo vuosikymmenten varrella tutuksi tullut tapa varautua tulevaan Somerolla. – Vai uskotaanko ihmisten haluun perustaa perheensä sinne missä on luoto lähellä?

Vaikka megatrendit kertovat ihmisten halusta muuttaa isoihin kaupunkeihin, ei se tarkoita sitä, että metropolit olisivat asuinpaikkoina kaikkien mieleen. On paljon ihmisiä, jotka haluavat asua lähellä luontoa kaukana kaupungin hälinästä. Heille Somero ja sen laaja maaseutu voivat hyvinkin olla paikka, jonne halutaan perustaa perhe. Heille kyläkoulu nykyaikaisine oppimisympäristöineen saattaa olla juuri se ratkaiseva tekijä, miksi Somerolle muutettaisiin.

Uskomme enemmän kehittämiseen kuin ylläpitämiseen. Kehittäminen saattaa lyhyellä aikavälillä tuntua kalliilta ja epävarmalta, mutta riskin ottaminen kannattaa. Ihmisten usko oman kunnan tulevaisuuteen ja päätöksentekijöihin kasvaa sekä hyvinvointi ja tyytyväisyys lisääntyvät. 

Hämeenojalle syntynyt tyttövauva ja hänen kolme isoveljeään ovat hyviä esimerkkejä siitä, että myös maaseudulle perustetaan perheitä ja siellä eletään lapsiperheen arkea. Megatrendien ohella seuratkaamme siis myös näitä heikompiakin signaaleja.

Riitta Ryhtä
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen (Somero) 

Jaana Kyyrä
Kaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja (Somero, kesk.)

Kirjoitus on julkaistu myös Somero-lehdessä 18.1.2019

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: somero, keskusta, oppimisympäristöselvitys, kotikunta