Someron kaupungin talousarvio 2019

Share |

Maanantai 10.12.2018 - Riitta Ryhtä


Ryhmäpuheenvuoro 10.12.2018: Riitta Ryhtä, valtuustoryhmän puheenjohtaja

Arvoisa puheenjohtaja,

hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat!

Valtuusto hyväksyi kuluvan vuoden huhtikuussa uuden vuoteen 2025 ulottuvan kaupunkistrategian. Siinä visioidaan kotikaupunkimme olevan strategiakauden lopussa  väestö- ja työpaikkamäärältään kasvava, asukas- ja ympäristöystävällinen, hyvinvoivien ihmisten yhteisö. 

Hyväksymämme visio ei todellakaan tee meidän päättäjien työtä helpoksi. Uusimmat väestöennusteet kertovat karua kieltään syntyvyyden laskun ja kuolleisuuden kasvun mukanaan tuomista haasteista. Synkistä näkymistä huolimatta meidän on uskottava kotikuntamme tulevaisuuteen ja pyrittävä luomaan siitä yhteisö, jossa on hyvä elää, ja jonne halutaan perustaa perhe. Elämisen mahdollisuudet tulee turvata myös kaukana keskustaajamasta asuville. Pisimmillään matka kunnan ääripäistä keskustaan on jopa yli 25 kilometriä. 

Monessa vertailussa hyvin menestynyt lukiomme sai alkuvuodesta uudet upeat opetustilat. Nykyaikaiset tilat ja ammattitaitoinen henkilökunta takaavat hyvät oppimisedellytykset, mutta riittääkö se, kun  väestöennusteet tuovat tummia pilviä lukionkin tulevaisuudelle? 

Nyt pitäisikin löytää keinoja, joilla oppilasmäärä saataisiin pidettyä nykyisellään tai jopa hieman kasvamaan. Talousarvioesitys sisältää sivistyslautakunnassa ja kaupunginhallituksessa paljon keskustelua herättäneen ja monta äänestystä vaatineen määrärahan lukion ensimmäisen luokan oppilaille myönnettävästä avustuksesta kannettavan tietokoneen hankintaan. Mutta onko läppärituki sittenkään oikea keino lisätä lukiomme vetovoimaisuutta?  – Se on vain kädenojennus, joka lämmittää hetken, mutta ei ratkaise niitä ongelmia, jotka vaikeuttavat lukio-opiskelua Somerolla. 

Suurin lukiolaisten koulupäiviä hankaloittava asia on joukkoliikenteen vähäisyys. Jos koulupäivä loppuu vasta klo 15 jälkeen, ovat viimeisetkin koulukuljetukset menneet – jos niihin nyt olisi lukiolainen muutenkaan mahtunut. Jo kymmenen saati yli kahdenkymmenen kilometrin koulumatka on aivan liian pitkä polkupyörällä tai mopolla talvipakkasella kuljettavaksi. Koulukuljetuksia tulisi ehdottomasti kehittää, mutta sekään ei välttämättä ratkaise ongelmia kaikissa tilanteissa. 

Lukiolaisten arkea voitaisiin helpottaa myös tarjoamalla heille edullisia vuokra-asuntoja Someron keskustasta.  Vapaita asuntoja Somerolta tälläkin hetkellä löytynee. Pienemmät asunnot sopisivat opiskelijoille sellaisenaan, ja isommista saisi pienin muutoksin useamman opiskelijan kimppa-asuntoja.  

Asunnot voisivat olla juuri se porkkana, joka toisi opiskelijoita Somerolle myös muista kunnista. Opiskelijoille sopivia asuntoja kannattaakin markkinoida osana lukion markkinointia, johon talousarvioesityksessä  on varattu 5 000 euron määräraha.

Talousarvioesitys on käyttötalouden osalta pitkälti palvelutasoa ylläpitävä. Mitään merkittäviä muutoksia puoleen tai toiseen ei ole. Reiluun puoleen miljoonaan euroon jäävällä vuosikatteella pystytään kattamaan vain noin kuudesosa poistoista, ja ilman sote-kiinteistökauppoja tulos tipahtaisi kaksi ja puoli miljoonaa miinukselle. Nämä satunnaiset myyntituotot nostavat tuloksen kuitenkin hieman plussan puolelle. 

Vaikka talousarvioesitys ei suoranaisesti säästöjä tai palvelurakenteen muutoksia sisälläkään, heittää se kuitenkin tummia pilviä strategian mukaisten kehittämistoimien toteuttamisen tielle. Investointisuunnitelmassa edellytetään oppimisympäristöselvityksen tekemistä ennen kuin mitään uudisrakennus- tai peruskorjausinvestointeja koulu- tai varhaiskasvatuskiinteistöihin tehdään. Kaupunginjohtaja on tuonut esille jopa koulu- ja varhaiskasvatusverkon tiivistämisen, jos lapsimäärät ennusteiden mukaisesti laskevat. Strategiassa olemme kuitenkin määritelleet kriittisiksi kehittämiskohteiksi Pitkäjärvi – kaupunkikeskusta – Oinasjärvi -rakenteen mukaisen koulu- ja varhaiskasvatuspalveluverkon, joka sisältää turvalliset, terveelliset ja ajanmukaiset oppimisympäristöt. 

Arvoisa puheenjohtaja!

Tuleva vuosi tullee olemaan vuosi, jolloin joudumme tekemään isoja arvovalintoja ja vaikeita poliittisia päätöksiä. Toivon avointa ja laajaa kansalaiskeskustelua päätöksenteon tueksi.

Keskustan valtuustoryhmä tukee kaupunginhallituksen esitystä vuoden 2019 talousarvioksi.

Omasta ja Keskustan valtuustoryhmän puolesta haluan kiittää kaupungin koko henkilökuntaa ja luottamushenkilöitä kuluneesta vuodesta ja toivottaa rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta.

Avainsanat: talousarvio, someron kaupunki, somero,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini