Puheesta tekoihin! Toisen asteen opiskelijat tasa-arvoiseen asemaan

Share |

Tiistai 17.1.2017 klo 18:20 - Inkeri Kulmanen


Myös kunnissa toisen asteen opiskelijat ovat epätasa-arvoisessa asemassa. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat muun muassa kohtuuhintaiset koulukyyditykset, joita harvat kunnat kykenevät tarjoamaan ammattikouluopiskelijoille. Syrjäkulmilla asuvat nuoret joutuvat usein ongelmallisiin tilanteisiin, kun kouluun vievän bussin pysäkki on useiden kilometrien päässä. Pakkastalvina nämä kilometrit käyvät usein kohtuuttomiksi. Usein nuoren ainut vaihtoehto on muuttaa pois kotoa opiskelukaupunkiin. Tämä lyhytnäköinen kuntapolitiikka ajaa alaikäiset nuoret aikuistumaan liian aikaisin, kun riittävää tukea kotona asumisen mahdollistamiseksi ei tarjota. Samalla, kun nuoret pakotetaan varhaiseen aikuistumiseen, kunta menettää huomattavan määrän ammattitaitoista työvoimaa opiskelukaupungeille.

Nuorten ammattikouluopiskelijoiden ääni ei kuulu kuntapäätännässä. Tästä räikeänä esimerkkinä nuorisovaltuustot/-neuvostot, jotka koostuvat useissa kunnissa ja kaupungeissa peruskoulun ja lukion oppilaista. Näin kunta jättää puolet paikkakuntansa nuorista vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolelle.

Tulevissa kuntavaaleissa tulen puhumaan toisen asteen opiskelijoiden tasa-arvoisesta kohtelusta kunnan päätöksenteossa. Vastakkain asettelu lukion ja ammatillisen koulutuksen välillä on turhaa. Someron kaupunki on onnistunut pienenä maalaiskaupunkina luomaan erinomaiset edellytykset tasokkaaseen lukiokoulutukseen omassa kotikaupungissa. Työtä sivistävän ja monipuolisen koulutuksen eteen on tehtävä edelleen. Uskon, että panostamalla kuntamme toisen asteen opiskelijoihin mahdollistamme tulevaisuudessakin hyvinvoivan somerolaisen nuorison, joka näkee paljon mahdollisuuksia omassa tulevaisuudessaan.

Kirjoitus on julkaistu myös Inkerin Puheenvuoro-blogissa.

Avainsanat: ammatillinen koulutus


Kommentit

8.2.2017 11:26  nimi

Kyllä pitää paikkansa on siipiveikkoja ja linssi luteita.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini