Merkittävät seurakuntavaalit edessämme

Share |

Sunnuntai 26.10.2014 - Tauno Matias Roto


Tammikuussa valitaan kirkkoneuvosto, kappelineuvosto ja useampi johtokunta.Tähän asti meillä on ollut Diakoniatyön johtokunta, Kasvatustyön johtokunta ja Lähetys- ja ystävyysseurakuntatyön johtokunta.

Edessä olevalla kaudella meillä on kaikki mahdollisuudet pitää huolta siitä, että seurakuntatyö toimii Somerolla. Tarkkana meidän kuitenkin pitää olla talouden suhteen. Mihinkään ylimääräiseen humputteluun meidän varamme eivät riitä.

Osallistumme kokonaiskirkon hallintoon välillisten vaalien kautta. Otamme osaa hiippakuntakokouksen ja kirkolliskokouksen vaaliin vuonna 2016.Ehdokasasettelu tapahtuu jo ensi vuonna. Voimme miettiä olisiko joku somerolainen näissä vaaleissa ehdokkaana.

Yksi suuri kysymys voi tulla esille valtuustokautena.

Kysymyksessä  on kaikkia seurakuntia koskeva esitys seurakuntien uudelleen organisoinniksi. Koska kunnallisella puolella on puhuttu kuntien pakkoliitoksista, niin myös kirkon puolella on varauduttu tämän varalle.

Tällä näkymällä ensi toukokuun kirkolliskokous ottaa kantaa esitykseen, missä saatetaan vahvistaa uudenlainen hallintomalli. Ehdotuksen mukaan jokaisen seurakunnan on pakko kuulua johonkin seurakuntayhtymään.

Mikäli tämä malli menee läpi, niin talous hoidettaisiin yhteistyössä toisten seurakuntien kanssa, mutta seurakuntien toiminta jatkuisi entiseen tapaan paikallisissa seurakunnissa.

Toistaiseksi tämä on vasta valmistelun alla, emmekä tiedä mitään varmaa sen läpimenosta. Mikäli se jostain syystä menee läpi tällaisessa muodossaan, niin silloin myös meidän seurakuntamme pitää yhdessä toisten seurakuntien kanssa liittyä taloudelliseksi yhteisöksi sekä määritellä, mitkä asiat hoidetaan Somerolla ja mitkä seurakuntayhtymän kautta.

Jos tämä vaihtoehto menisi läpi niin sekä kirkkoneuvostolla että valtuustolla riittää paljonkin tehtävää yhteistyön muodoista päättämisessä.

Mutta toistaiseksi tämä on vasta valmistelussa eikä mitään varmaa ole tiedossa siitä mihin suuntaan lopulliset päätökset kulkevat.

Otan tämän esille,jotta äänestäjämme ymmärtäisivät että meillä on edessämme monia suuria ja pitkälti eteenpäin vaikuttavia kysymyksiä, joihin uudet valtuutetut sekä kirkkoneuvoston, kappelineuvoston ja johtokuntien jäsenet joutuvat ottamaan kantaa.

PS. Lue myös Keskustan Varsinais-Suomen piirin kirkkoasiain neuvottelukunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Uutiset-sivulta.

Kirjoittaja Tauno Matias Roto on somerolainen rovasti ja keskustan kaupunginvaltuutettu, joka toimii myös Keskustan Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtajana.

Avainsanat: seurakuntavaalit, somero, Tauno Matias Roto, kirkko, seurakunta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini